Често задавани въпроси

В борбата за по-добра София са нужни не само кмет, но и общински съветници и отдаден екип от експерти. Вече 14 години обединяваме (и)дейните хора, ангажирани с града, които имат капацитет и знания. Партия Спаси София ще е просто формалната платформа, която ще позволи те да работят ефективно и да решават пренебрегваните проблеми. Така гарантираме, че всеки глас ще бъде инвестиция в по-добра София. Осъзнаваме, че софиянци няма да ни простят, ако не се отнесем сериозно, не дадем цялостно решение за проблемите и не отключим потенциала на прекрасния ни град. Време е да осъществим идеите и проектите за София, които толкова години предлагаме!

Нищо. Ние оставаме независими, автентични и лоялни на София, и не възнамеряваме да участваме на парламентарните избори през април. За нас партията е необходимост и инструмент, за да може успешно и равностойно да участваме в местните избори. Спаси София остава автентично градско движение, но и твърдо заявяваме пред всички – готови сме да поемем политическа и управленска отговорност.

От софиянци, които са нaши съюзници вече 14 години и на които ние ежедневно доказваме не само, че обичаме София, но че с професионалния ни екип можем да даваме решения на проблемите. Дошло е времето да поискаме тяхното доверие, за да можем да осъществим големия потенциал на София.

Същевременно, работим за широко обединение, включващо експерти, граждански организации, квартални комитети и партии, които споделят приоритети заложени в План за София.

Работим върху актуализиране на План за София и предлагане на още по-добри решения. Продължаваме да събираме екип от независими и подготвени личности, които от първия ден да решават проблемите на София. Затова и непрестанно увеличаваме капацитета на организацията и на кадрите, които работят за каузата.

Подаваме ръка и за общо явяване на местните избори защото гражданите очакват политическа платформа, която успешно ще може да се справи с тежкото наследството и ще управлява честно.

Вярваме, че Борис Бонев е доказан, признат и подготвен кандидат. През годините, от Спаси София показахме, че сме независими от влияния, че София е наша любов и че не правим компромиси с обществения интерес. Имаме сериозен екип от експерти и ясна програма с конкретни проекти.

Кметското място не е самоцел и Спаси София е готова да подкрепи друг кандидат, който може по-категорично да победи още на първи тур, както и да гарантира изпълнението на приоритетите и битките за София след изборите. Това, обаче, би могло да се случи на единствено при ясни гаранции за изпълнението на заложените мерки и приоритети в План за София. Бихме направили този компромис само в името на убедителна победа и публични ангажименти за модернизация на София.

Искаме София да стане град, в който всички живеем добре:

  1. Кварталите да се превърнат в подредено и приятно място за живот, с чисти и здрави тротоари и осветени улици, зелени градинки с детски и спортни площадки, уредено паркиране.
  2. София, в която зеленината се пази и поддържа, а не изчезва под поредния строеж. Замърсяването на въздуха и презастрояването трябва да бъдат преборени с конкретни мерки, а компромиси със здравето не бива да се допускат.
  3. Град, където парите на гражданите се изразходват прозрачно и ефективно, управляващите са честни и включват софиянци във вземането на решенията.

Напротив, работим цялостно да улесним и подобрим движението в София. От една страна, имаме десетки конкретни проекти за нови паркинги и булеварди, а от друга – работим за създаване на истинска алтернатива за придвижване. Ако имаме бърз и удобен градски транспорт и свързана велосипедна мрежа, пътуващите с автомобил и задръстванията ще намалят.

Голяма част от нашите членове, включително и Борис Бонев, са шофьори, които ползват колите си. Осъзнаваме, че автомобилите са неизбежна част от градската мобилност и ние искаме да улесним ползването им с проходими булеварди и уредени паркинги, но също така и да създадем удобни алтернативи.

Местната политика е много по-близка до ежедневието на хората и ние не искаме тя да робува на идеология. Борим се решенията да почиват на експертност и дългосрочна визия за София, направена в консенсус с нейните граждани.

Нашите приоритети за София са инвестициите в кварталите, чист и зелен град и прозрачно управление. За да ги постигнем, се налага да прилагаме разумен микс от леви и десни мерки. Както не можем да си представим София да не предоставя добри общински жилища на млади семейства или да не стане по-достъпна и зелена, така и не можем да си представим София да не създава благоприятна среда за бизнес.

Същевременно ние сме убедени демократи, които виждат България като равностоен и уверен партньор в обединена Европа. Включването на гражданите, поемането на отговорност и публичност във всяко наше действие са основните ни принципи.

“Компромисите”, задкулисните договорки, корупцията и неможенето, чиято жертва са София и обществения интерес. Ние изграждаме колектив от хора, които са се доказали като професионалисти в областта си и сме създали доверие чрез взаимна работа. Поемаме ангажимент, че управлението на София ще е прозрачно, справедливо, в обществен интерес и с цел развиване на потенциала на града.
Не. Нашият фокус е и остава София. Тя за нас е кауза, а не стъпка за кариерно развитие. През годините сме получавали различни предложения, но винаги сме ги отказвали. Възнамеряваме с усилена работа да постигнем осезаемо подобряване на живота в София и да докажем, че сме способни да управляваме добре, преди да мислим да поискаме доверието на нашите сънародници на национално ниво.

Спаси София е независима в истинския смисъл на думата, защото зад нас няма обръчи от фирми или олигарси. Тя се финансира чрез „Дай 5 за София“, където събираме регулярни, малки дарения от гражданите на принципа на краудфъндинг.

Вторият източник са индивидуални дарения. Всяко дарение е предмет на внимателна преценка. Приемаме дарения единствено от хора с безупречен авторитет, които не работят с общината и държавата, не зависят от обществени поръчки и при ясна декларация от наша страна, че даренията са форма на подкрепа и не могат да бъдат обвързани с очаквания от страна на дарителите към организацията. Портфолиото от дарители е диверсифицирано, така че да не се концентрира влияние или интереси. Всичките ни отчети са публични и всеки може да ги намери на страницата ни.

Знаем, че се изправяме срещу обръчи от фирми, завладяна администрация и медийна империя. Затова, всеки човек ще е ключов в битката ни за по-добра София. Включи се и заедно ще се преборим!

Не намираш отговора на своя въпрос?

Свържи се с нашия екип и намери информацията от която се интересуваш.